Wat is wat?

Doner Kebab (kip)
Döner kebab (döner betekent "draait" in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van lamsvlees. Vaak worden tegenwoordig ook veel andere vleessoorten gebruikt zoals kip, kalkoen of kalfsvlees. Dit vlees is bewerkt met kruiden. De oorspronkelijke döner (Yaprak döner) bestaat uit een staaf die belegd is met afwisselend een laagje gekruid kalfsvlees en een laagje vet. Een ander veel gebruikte vorm is ingevroren gekruid kalfsgehakt. De staven worden aan een staande grill verhit, en in platte stukjes gesneden met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat.

Shoarma (varkensvlees)
Shoarma (Arabisch: شاورما, Hebreeuws: שווארמה) is een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De naam is een vertaling van het Turkse çevirmedraaiend, met dezelfde betekenis als döner kebabdraaiend kebab. De naam duidt op het meestal verticaal opgestelde spit, waaraan lamsvlees, kip, kalkoen of rundvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees, dat voor het roosteren gemarineerd is, wordt dun afgeschraapt en gewikkeld in een pitabroodje gegeten. In Nederland wordt ook varkensvlees gebruikt.

Lams Shoarma (reepjes)
Lamsshoarma is in het algemeen iets duurder dan varkensshoarma. De meeste shoarmazaken in Nederland hebben lamsshoarma in hun assortiment, echter vaak niet aan de grill, maar ingevroren. Er zijn echter ook shoarmazaken die uitsluitend lamsshoarma serveren, vooral in de grotere steden, waar er meer islamitische klanten zijn.

Kebab (rundergehakt)

Kebab is gebraden gekruid kalfsvlees, rundvlees of kip. De naam komt uit het Perzisch en betekent gebakken vlees. Er zijn meerdere soorten kebab zoals, Doner Kebab, Sis Kebab of Iskender Kebab. Echter in Nederland wordt Kebab geserveerd als een staaf of plak gekruid rundergehakt.

Mergez (lamsvlees)
Merguez (Arabisch: مرقاز) is een worst uit de Algerijnse en Tunesische keuken die wordt bereid van lams- of rundvlees en is gekruid met harissa. Daarnaast is er vaak komijn, paprika, knoflook, olijfolie en peper door verwerkt. Merguez wordt gebakken boven de grill of barbecue en gegeten met brood of couscous.

Shaslick (varkensvlees & Kip)
Sjasliek (Russisch: шашлык, sjasjlyk, Turks: Şiş Kebabı) is een gerecht bestaande uit gemarineerde, gegrilde of geroosterde stukken vlees. Het is een traditionele snack van Centraal-Aziatische oorsprong, die vooral populair is in Turkije, Marokko, Ruslanden andere voormalige Sovjetstaten.

Sjasliek kan uit verschillende soorten vlees bestaan: lam, varken, rund en soms kip, afhankelijk van persoonlijke smaak of gehanteerde religieuze regels. De marinade is een combinatie van zure ingrediënten (azijn, droge wijn of zuur vruchten-/groentesap), kruiden en specerijen. Soms worden er extra ingrediënten aan toegevoegd, bijvoorbeeld ui, peper, tomaat, paprika,bacon, spek of lever; die afgewisseld met stukjes vlees aan een stokje worden geregen.

Sjasliek is een typisch gerecht voor op de barbecue. Daarnaast wordt het vooral in kraampjes op straat verkocht en staat het soms op de menukaart van een restaurant.

Durum

Dürüm (een woord uit het Turks dat letterlijk "opgerold" betekent) wordt als benaming gebruikt voor het serveren van een maaltijd met deeg. Het is gemaakt van deeg dat op een speciale wijze bereid is op een bakplaat. Het kan gevuld worden met vlees of groenten of het kan apart naast de maaltijd gebruikt worden. In dat geval spreekt met vaak van "yufka". Dit is de oorspronkelijke vorm. De "dürüm" is qua vorm gelijk aan de zachte Mexicaanse tortilla maar is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel.

Een dürüm met döner (dürüm döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in veel Westerse landen.


Turkse Pizza

Lahmacun (afgeleid uit het Arabisch: لحم بعجين‎, lahm bi `adjien; vlees op deeg), ook wel de Turkse pizza genoemd, is een traditioneel oosters gerecht van Arabische origine. Het heeft een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat belegd is met een mengsel van pikant gekruid gehakt, ui, verse tomaten, pikante pepers, en peterselie. Dit wordt vaak bereid in een oven. Het kan als wrap opgerold gegeten worden maar vaak wordt het in kleinere stukken gesneden en als schotel geserveerd. Alvorens het te nuttigen wordt het meestal besprenkeld met citroen. Het wordt naast restaurants ook verkocht in de supermarkt als ingevroren maaltijd.


Falafel

Falafel (Arabisch: فلافل) is een van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestamptekikkererwten en/of tuinbonen. Het wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten.

In het westen wordt falafel tegenwoordig ook in veel shoarmazaken verkocht als een vorm van fastfood. Meestal wordt het verkocht in een broodje (pitabroodje of Turks brood, met salade en saus) of als schotel (meestal met saus, salade en friet). De sauzen die meestal bij falafel geserveerd worden zijn taratoorsaus (op basis van tahin), hummus, uiensaus, yoghurtsaus, knoflooksaus of een pittige saus.


Kapsalon

Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, afgetopt met Goudse kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal. Kapsalon wordt ook wel klaargemaakt met kebab, döner, gyros, kip of falafel in plaats van shoarma.

Het gerecht is in 2003 ontstaan toen Nathaniël Gomes, de Kaapverdische eigenaar van de Rotterdamse kapsalon Tati aan de Schiedamseweg, bij de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het werd een regelmatige bestelling, die daarmee de aanduiding 'kapsalon' kreeg. Het gerecht is erg populair onder jongeren en is in veel Nederlandse en Belgische cafetaria's en shoarmazaken te verkrijgen.